Bericht

Zonder water geen later! Laat je inspireren!

Geplaatst op 24 mei 2023, 15:23 uur
Illustration

Door opwarming van de aarde krijgen we meer te maken met droogte of juist wateroverlast en in een stedelijke omgeving is vooral vergroening gewenst voor verkoeling. Waterschappen zetten zich in voor bewustwording van opwarming van de aarde en zetten je op het spoor naar wat je zelf kunt doen tegen wateroverlast en droogte. Je moet voor waterberging aan de slag met infiltratiekratten, wadi’s, regentonnen en groene daken en het Waterschap helpt je op weg met subsidiemaatregelen, tips en persoonlijke verhalen! 

Persoonlijke verhalen over droogte en waterberging? Zouden die in de wijk van de toekomst ook te vertellen zijn? Ik herinner me dat binnen de grootste C.P.O in de wijk van de toekomst expertise op dit gebied aanwezig is en online zie ik een vraag voorbijkomen voor iedereen: ‘Wat vind jij belangrijk in de wijk van de toekomst? Bewoners noemen onder meer: digitale wijk, sociale wijk, circulaire wijk, gezonde wijk, mobiele wijk .. en ja, hoor: wijk met water!

 
Waterschap Aa en Maas heeft verschillende soorten subsidies, voor  biodiversiteit, voor klimaatbestendige maatregelen en voor subsidie recreatie, educatie en participatie. Voor enkele maatregelen is een half jaar van tevoren subsidie aan te vragen: Voor een groen dak met waterbergende capaciteit van minstens 30 liter per m2, voor het afkoppelen van een regenpijp en opvang van water in een regenton of opvang van water in een wadi, verlaagd deel van de tuin, waar regenwater naartoe stroomt. Infiltratiekratten gebruiken als een ondergrondse opslagruimte voor regenwater kan ook.

Subsidie is aan te vragen voor een woning, een bedrijfspand of een vereniging. Woningcorporaties kunnen ook een aanvraag voor subsidie indienen. Voor aanleg van een groen dak of afkoppelen van een regenpijp moet je, vóór je begint, contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf. Een groen dak en/of opvang van regenwater heeft veel voordelen voor je gezondheid, je portemonnee en je leefomgeving én voor het Waterschap. Een groen dak houdt je huis koeler en zorgt voor lager energieverbruik. Met een regenton bespaar je kosten, want je hoeft geen kraanwater te gebruiken om planten water te geven. Zo is er minder wateroverlast op straat en in huis. Door af te koppelen gaat regenwater niet naar het riool, maar rechtstreeks de grond in. Dat is goed voor de natuur en bovendien scheelt het in kosten van zuivering.  Meer groen in je wijk zorgt voor een gezondere leefomgeving en meer woonplezier. Ben je ondernemer? Duurzaam ondernemen draagt positief bij aan je imago!

Bronvermelding: waterschap Aa en Maas 

 

Deel dit: