Olaf Blaauw

Programmamanager Circulariteit & Energie
Mijn werk en hobbies

Ik werk als Programmamanager Circulariteit & Energie voor de Stichting Brainport Smart District, die de Wijk van de Toekomst met haar inwoners en andere belanghebbenden (zoals de gemeente Helmond en de betrokken Nutsbedrijven) vorm en inhoud geeft. Daarnaast ben ik net iets te Bourgondisch 'for my own good', een gepassioneerd hobby-kok, en geniet met verve van de fijnere aspecten van het leven. Het zal niemand verbazen dat ik Brabant, en meer precies Helmond, daarom dan ook als een meer dan uitstekende werklocatie ervaar! Ik maak verder muziek (veel te ingewikkelde prog rock), luister er met net zo veel enthousiasme naar en werk wereldwijd, mede om mijn ontdekkingslust, relativeringsvermogen en verwondering te voeden. Oh, nog een weetje: ik volg totale zonsverduisteringen, dure hobby, maar je komt nog eens ergens... 🙄

Mijn expertise

Ik ben, zoals dat heet, 'systeemdenker', maar zie mijzelf meer als 'systeemdoener'. Niks vindt plaats in isolement en alleen door dingen integraal te benaderen kun je tot optimale oplossingen komen, die de kool, zowel als de geit bedienen. Mijn expertise bevindt zich voor een groot deel in kennis inzake de Circulaire Economie en de Energietransitie. Twee zeer noodzakelijke transities om ons een toekomst te geven, waarin mensen en hun beleving van welzijn centraal mogen staan, niet alleen de technologie die alles mogelijk maakt. Diezelfde mensen, wij dus, vertonen uiteraard gedrag en gedrag is van wezenlijk belang bij het slagen van de transitie. Daar kan ik zeker behulpzaam bij zijn. Ik denk eigenlijk niet in de beperking van afscheid moeten nemen van het vertrouwde, maar liever in de betere kansen die een volhoudbaarder alternatief biedt. We zijn een stuk meer te motiveren om te veranderen, als we er daarmee op vooruit gaan.

Mijn mogelijkheden

Ik denk en doe dus graag mee aan daadwerkelijk gerealiseerde volhoudbare oplossingen. Daar mag je me dus altijd over bevragen; of het nou een fysiek ontwerp betreft, of dat het gaat over hoe we onze spullen waarderen en hoe we met die te behouden waarde om gaan. Tijd om van 'meer is beter' naar 'beter is meer' te bewegen. 

Relevante ervaring

Ik heb eerder aan het realiseren van circulaire woningen en gebouwen gewerkt in diverse projecten, zowel in binnen- als buitenland, en meen daardoor voldoende realisme aan de dag te kunnen leggen om de kloof tussen de gedroomde en de gebouwde werkelijkheid te verkleinen. 

Organisaties waaraan Olaf verbonden is