Verhaal

Een dag uit het toekomstige leven van Jacqueline in 2025

Geplaatst op 12 januari 2023, 12:00 uur
Illustration

Jacqueline (50) is sinds 8 maanden woonachtig in de wijk van de toekomst en vertelt over de voordelen van een circulair watersysteem.

‘Vorig jaar rond deze tijd zat ik nog in mijn huurwoning elders in Helmond. Een fijne buurt, maar wat was het heet in de zomer. Niet alleen was de huurwoning daar slecht geïsoleerd, ook buiten op het plein was het bloedheet. Het weinige groen in de buurt zorgde maar beperkt voor schaduw. Om nog maar te zwijgen over de wateroverlast in de straten na een hevige zomerse regenbui. Hier in onze groene wijk hebben we door de mooie beplanting weinig last van de hitte en zetten we het overtollige regenwater nuttig in.

Hergebruikt regenwater
Vanmorgen besproeide ik mijn tuin met hergebruikt regenwater, dat voor onze buurt wordt opgevangen in een tank. Het regenwater dat daarin is opgeslagen, wordt via een zuiveringsinstallatie naar onze woningen gebracht.  ’s Avonds controleer ik in de app hoeveel ik verbruikt heb. Omdat ik me verantwoordelijk voel voor de aarde én voor mijn eigen portemonnee, ben ik hier veel mee bezig. Ik ga naar bewonersbijeenkomsten en draag ideeën aan. Is er niet genoeg regenwater? Dan kunnen we ons toilet met gezuiverd gebruikswater doorspoelen. Het lijkt erop dat onze wasmachine binnenkort ook dit water gebruikt. Sommige huishoudens in onze wijk besparen tot wel 70 procent water. Mooi, toch?!

Hittestress voorkomen
Het mooie aan het watersysteem in onze wijk is dat het bestand is tegen droogte en extreme neerslag. Door de hoeveelheid groen in de buurt wordt het water goed opgenomen door de bodem. De schaduw van de bomen helpt vervolgens om hittestress tegen te gaan.

Nu ik zo praat over groen schiet me te binnen dat ik de overbuurman nog zou helpen met het onderhoud van zijn groene dak. Hij is zelf slecht ter been en via BrandevoorLAB zag ik zijn oproepje. Toch fijn hoe we niet alleen elkaar, maar ook de aarde een handje helpen.’

Deel dit: