Bericht

Ode aan het CASA-team

Geplaatst op 6 mei 2023, 19:55 uur
Illustration

CASA 1.0 is het eerste gebouw dat in de wijk van de toekomst is gebouwd en opgeleverd (2021). Het complex bestaat uit drie innovatieve en sociale huurappartementen.  

Ik kreeg pas laat belangstelling voor wat het CASA-team deed, ergens aan de randen van Brandevoort, toen de wijk van de toekomst nog wat verder weg leek dan wij nu denken. Maar het is toch echt tijd voor een ode aan het CASA-team, dat niet bepaald heeft stilgezeten, maar al pionierend prima resultaten heeft geboekt.    

Teammanager Antoine Post, eerste bewoner van één van de CASA 1.0-appartementen, is blij met het resultaat. “We hebben wat vertraging opgelopen, onder meer door langere levertijden van bouwmaterialen, maar ons doel, een duurzaam, comfortabel en betaalbaar huis ontwikkelen, is gehaald!.” Het studententeam zelf is druk geweest met het ontwikkelen van een proces voor gelokaliseerde waterstofproductie uit biomassa. Het doel is om dit proces toe te passen op de gebouwde omgeving om waterstof als duurzame energiebron te gebruiken en de energietransitie verder te versnellen. Zo, daar kun je gerust mee thuis komen!

Het geheim van minder stroom, nodig om het huis te verwarmen bevindt zich ónder het huis: een waterbassin van 104 kubieke meter. Verder is sprake van beton-loze appartementen van staal en volledig herbruikbaar hout en ook van een innovatief klimaatsysteem: want de warmtepomp werkt op gelijkstroom, opgewekt door zonnepanelen en staat vooral in de zomer aan en niet in de winter. Daardoor is er veel minder stroom nodig om het huis te verwarmen. 

De warmtepomp onttrekt tegelijkertijd warmte uit de woning in de zomer, die vervolgens wordt gebruikt om het bassin onder het huis te verwarmen. Die warmte wordt in de koude wintermaanden gebruikt om het hele huis te verwarmen. Is dit alles te veel om op te noemen? Dan misschien voor de zekerheid nog even kijken naar een bouwkundige bijdrage, waarin het gaat over duurzaamheid en gevelbekleding van bamboe. Dat is CO2-neutraal, volledig onderhoudsvrij en brandwerend. Verder bestaat de woning uit losse modulaire eenheden, waarvoor bij de montage geen lijm of beton vereist is. Team CASA gebruikt bewust geen beton, vanwege de negatieve impact op het milieu.

Deel dit: