Bericht

Pioniers en voorlopers onmisbaar in BSD

Geplaatst op 28 mei 2023, 12:17 uur
Illustration

De pioniersvereniging in de wijk van de toekomst is een Non-profit vereniging/club, die samen met de stichting BSD en gemeente Helmond een buurtgemeenschap realiseert binnen de wijk van de toekomst, vooralsnog beperkt tot plangebied 40KavelLAB.  De pioniers zijn een diverse groep mensen, verbonden door hun idealen. Hun buurt krijgt duurzame huizen die worden gebouwd van voornamelijk bio-based materialen, waarbij bewust en innovatief wordt omgegaan met onder meer gebruik van water en energie.  Thema: co-creatie, duurzaamheid, gezondheid, ontmoeting, stedelijke ontwikkeling en veiligheid. 

Volgens Wikipedia is het werk van een pionier zeer belangrijk, omdat anderen erop kunnen voortbouwen. Sommige personen zijn van nature pioniers en waar zij in oudere tijden een nieuwe en onbekende omgeving opzochten, waren ze later bijvoorbeeld degenen die een nieuw bedrijf opstartten. In letterlijke zin is een pionier iemand die onbekend terrein betreedt, meestal om zich daar te vestigen, in de verwachting dat anderen zullen volgen. Denk bijvoorbeeld aan kolonisten in Amerika die zich als eersten in het wilde westen vestigden, maar ook aan bijvoorbeeld de eerste bewoners van een nieuwe plaats als als Lelystad. Een pionier betreedt als een van de eersten een bepaald gebied, waar hij/zij zijn weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen. Kenmerkend voor het pionieren zijn de ontberingen die men ondergaat en de grote inspanning die men zich moet getroosten omdat allerlei voorzieningen nog ontbreken. Het werk van een pionier gaat vaak gepaard met mislukkingen en tegenslagen, omdat de pionier nog niet kan beschikken over methodes die zich in de praktijk bewezen hebben.
Sommige personen zijn van nature pioniers en waar pioniers in oudere tijden een nieuwe en onbekende omgeving opzochten, waren zij later bijvoorbeeld degenen die een nieuw bedrijf opstartten. Keerzijde is dat een echte pionier minder goed functioneert in een compleet gevestigde omgeving!

 

Deel dit: