Bericht

Hoe op Telkesveld een informele groep sociale innovatie vorm geeft

Geplaatst op 30 mei 2023, 12:46 uur
Illustration

Van de organisaties actief in BSD draagt Telkesveld uiteraard het label informele groep. Dat past de buurt als een handschoen en mHome bouwt hier 52 compacte, bio-based en geprefabriceerde modulaire woningen, gemaakt van uitsluitend duurzame en natuurlijke materialen. Vertrekpunt is gebouwen ontwikkelen die circulair, energiezuinig en comfortabel zijn. Zo heeft een mHome een gezond binnenklimaat met directe, positieve invloed op geestelijke en lichamelijke gezondheid van bewoners, die toegang hebben tot een gemeenschappelijke ruimte, -schuur en -tuin. 

Bewoners delen verschillende voorzieningen met elkaar, zoals een keukentje en wasmachines en kunnen er hun eigen gemeenschap inrichten en ontwikkelen, want in het opbouwen van buurt Telkesveld, zijn zij het die centraal staan. Iedereen is er welkom en kan er op zijn eigen manier ook iets toevoegen aan de gemeenschap. Denk aan een gezamenlijke tuin onderhouden, klusjes doen voor buren en meedenken over inrichting van de gemeenschappelijk ruimte in de buurt. Samen met bewoners bouwt mHome zo aan een buurt waarin zij elkaar opzoeken om hun omgeving vorm te geven en tot leven te brengen. Zo sluit project Telkesveld perfect aan bij de uitgangspunten van de wijk van de toekomst en het thema sociale innovatie.

Met Andy Pieloor, die er woont met vrouw, dochter en hond sinds april 2022, heeft Telkesveld ook een unieke kwartiermaker, betrokken bij de vormgeving van de gemeenschap op Telkesveld en sinds 2018 bij de wijk van de toekomst als pionier en (toekomstige) bewoner. Andy onderzoekt nieuwe manieren van met elkaar wonen, werken en leven. Zijn kennis en unieke ervaring deelt hij met onder meer overheden, scholen, bedrijven en (toekomstige) bewoners, vaak in de vorm van advies, presentaties en/of rondleidingen.

Deel dit: