Bericht

Grind er af en groen er op? Waarom C.P.O. Heuvelrug groen dak overweegt

Geplaatst op 16 juli 2023, 12:35 uur
Illustration

Grind van je dak af en groen er op? 

Een groen dak is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft en in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt.

1. Groen is gezond, doordat er in de lucht die we inademen meer koolstofdioxide zit. 
2. Planten nemen water op en voeren het op natuurlijke wijze weer af om zo onder meer lekkage te voorkomen.
3.Met planten erop, gaat een dak tot drie keer langer mee. 
4.Met groen op het dak komen water en zonlicht er veel minder doorheen en dus minder in aanraking met het dak. Dit voorkomt grote temperatuurschommeling op en binnen het dak. 5.Veel werk? Je hoeft alleen maar een of twee keer per jaar zo nodig onkruid of mos te bestrijden en  je moet voeding geven aan sedum, planten, gras of kruiden.  
6. Een groen dak ziet er mooi uit en je kan kiezen voor een intensieve of een extensieve uitstraling. Een intensief groen dak kun je als een tuin zien, waar je af en toe komt om planten en bloemen te verzorgen of om even uit te rusten na een lange dag. 

7. Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd. Maar een extensief groen dak laat je eigenlijk gewoon zijn gang gaan. Je komt er zelf niet. Het groen gaat zijn eigen weg en je hebt er weinig onderhoud aan. Waar je een groen dak op kunt toepassen? Op vrijwel alles. Bijvoorbeeld een schuurtje, een blokhut of een tuinhuisje. Zelfs op een luifeltje kun je een groen dak toepassen, maar even goed op een flatgebouw!

Deel dit: