Bericht

Plensbuien en zelf verantwoordelijk voor wateropslag in BSD?

Geplaatst op 4 augustus 2023, 16:18 uur
Illustration

Een wadi bergt regenwater en zuivert het , waarna het water infiltreert in de ondergrond en zo helpt tegen wateroverlast én droogte! Vaak zit onder de wadi infrastructuur om water te bergen en af te voeren met bijvoorbeeld infiltratiekratten, granulaatkorrels en drainbuizen.

Een wadi in je eigen tuin is een goedkope manier om regenwater op te vangen. Vind de laagste plek en zorg dat het water wegstroomt van je huis.  Houd anderhalve meter tussen wadi en gevel om problemen met vocht te voorkomen. Je wadi hoeft niet groot te zijn. Een vierkante meter met zo'n 20 cm diepte buffert al 200 liter regenwater! 

Ontkoppel regenpijpen en leid het water naar je wadi. Dat kan met buizen onder de grond, maar ook met natuurlijke goten, waarmee je een mooie waterloop in je tuin creëert. Beplant je wadi natuurvriendelijk met bijvoorbeeld verschillende kruiden en bloemenmengsels.  dan komen er ook meer wormen die de bodem luchtig houden, waardoor het water gemakkelijker infiltreert   

Deel dit:
2 reacties

Hans Moerkerk

zo 24 september 2023 13:19
Goed idee Jan. Houdt er wel rekening mee dat de bodem in BSD niet echt geschikt blijkt voor infiltratie. Zorg er dus voor dat je wadi desgewenst ook vertraagd kan afstromen naar een sloot van de gemeente of het waterschap!

Jan Nijssen Nijssen

di 14 november 2023 17:42
Bedankt voor je reactie en input, Hans!