Bericht

Kaasboerderij Kranenbroek was familiebedrijf pur sang

Geplaatst op 22 april 2023, 15:04 uur
Illustration

Brandevoort - ter herinnering aan Kranenbroek, zoals het ooit was

Dat de Kranenbroekse kaasboerderij het in de BSD-bouwput niet meer kon volhouden, dat zal niemand verbazen. Maar wie er, zoals ik, vanaf Mierlo-Hout eind jaren 70 regelmatig bijna elke week heen fietste voor kaas en zo, zal er toch een gevoel van het einde van een tijdperk aan overhouden.

Vanuit Mierlo-Hout en omstreken kwamen de meeste klanten op de fiets en wie jonge kinderen had nam ze graag mee, niet alleen voor wat er in de boerderijwinkel te koop was, maar ook om ze het boerenbedrijf van dichtbij te laten meemaken. Als kind konden ze nog niet weten dat het niet zo heel lang meer zou duren tot ze er op hun eigen fietsje om beurten helemaal alleen op uitgestuurd werden om door weer en wind over een eenzame landweg naar het kaasboerderijke te fietsen. Koeien en  kippen waren toen al minder interessant en riepen hooguit nog vervaagde, maar toch dierbare herinneringen op aan de blauwe kiel en de rode zakdoek waaraan je de jonge én de oude kaasboer kon herkennen. Alleen al de foto in de krant die in februari het einde openbaarde, was de herinnering aan het boerderijke meer dan waard!

’t Kranenbroeks Kaasboerderijke was een echt familiebedrijf, waar sinds 1979 de lekkerste ambachtelijke boerenkaas en boerenzuivel gemaakt werd. Vanuit de eigen boerderijwinkel van Rien en Maria van de Ven kon je ‘s morgens het proces van melk tot kaas volgen en in de zomermaanden graasden de koeien rondom de boerderij.

 

Deel dit:
1 reactie

Giel Pollemans

za 29 april 2023 17:54
Maar het zou nog mooier zijn als we op de een of andere manier de traditie van gezonde en lekkere kaas kunnen voortzetten. Misschien is het iets om in de buurttuin een punt te maken om goede kaas te verkopen?? Dan hebben we twee vliegen in een klap.

Jan Nijssen Nijssen

za 6 mei 2023 10:52
een gouden idee, Giel!